Vätsäri 2024 Forberedelse

Årets lange kanotur går til det allernordligste Finland.

Vildmarksområdet Vätsäri er fyldt med søer og vandløb hvor kanoen kommer fuldstændig til sin ret. Der skal fiskes, fyres bål, padles og slappes helt af!

Rute i bil

Ruten går gennem Sverige hele vejen til Finlands grænse ved Haparanda. Derfra videre til Ivalo og Inarisøen. Det kommer til at tage ca. 22-24 timer i køretid, men i alt nok 48 timer med pauser og søvn.

Vätsäri vildmarksområde

Landkort, fiskekort og andet materiale.

Området dækkes af landkortene W512, W514, W523 og W524, som jeg allerede har. De kort jeg har er fra 2016 turen, udgivet 2014 eller 2009, men stadig ok. Kort kan findes og købes på https://asiointi.maanmittauslaitos.fi/karttapaikka/?lang=en.

Fiskekort til området købes online på https://www.eraluvat.fi/en/fishing/fishing-permits/angling-permit/alueet/vatsari.html. Ud over fiskekort til det specifikke område skal man osse have en generel licens, som kan købes på https://www.eraluvat.fi/en/fishing/fisheries-management-fee.html. Priserne her i 2024 er 47€ for ‘management fee’ og 100€ for området Vätsäri (det kan bedst betale sig at købe årskort).

Jeg har aktiveret mit garmin inreach abonnement der dækker satellit kommunikation og nødkald i hele området. Denne gang har jeg osse tilkøbt mulighed for tracking.

Førstehjælp

Jeg har sørget for at min førstehjælpstaske er opdateret før turen. Der er materialer til mig selv og Milton.

I tillæg har jeg købt særlig myggespray til hunde, da Milton var ret plaget sidst.

Jeg har osse købt filter til vandrensning da jeg fik ondt i maven sidst og mistænker dårligt vand.

Proviant

Turen er kødfri bortset fra de fisk jeg kan fange undervejs.

Det basale behov for kulhydrater kommer fra havregryn, kartoffelmospulver og couscous, ris og pasta.

Grøntsager og frugt er tørret hjemmefra.

Æbler dehydreres
Peberfrugt

Protein undervejs er nødder af forskellig slags og røde linser.

For en sikkerheds skyld har jeg en håndfuld vegetariske frysetørrede færdigretter med.

Og så er der selvfølgelig masser af trailmix!

Miljø

Det er en miljøbelastning at køre 4000km i en diesel bil så jeg har her beregnet turens klima aftryk for at kunne se co2 belastningen.

CO2 beregning

Den samme beregning, men for en flyrejse, lokal udlejningsbil mv. er 805kg co2 ekvivalent (beregnet hos FDM osse)

For en togrejse til Ivalo fra Hillerød (2019km) er co2 belastningen 107kg. Uden lokal transport, uden lokal leje af udstyr mv. (Beregnet hos Ecotree). Det er under alle omstændigheder bedst for miljøet med tog – men besværligst logistik. Jeg ville i praksis ikke kunne rejse hele vejen med tog så udregningen er ikke helt korrekt.

Jeg kompenserer ved at undgå daglig bilkørsel efterfølgende. Dette indebærer at jeg skifter til offentlig transport kombineret med cyklen. Med 2 cykeldage, 1 hjemmearbejdsdag og 2 dage med s-tog sparer jeg ca. 65-70kg co2 om måneden. Beregnet hos Din Offentlige Transport (DOT). Jeg kunne osse kompensere med co2-kreditter hos f.eks. EcoTree. Det er dog kun indirekte en kompensation, da selve udledningen ikke går ned.

Rute

Turen starter lidt uden for Ivalo i sydenden af området. Det bliver en rundtur med start og mål samme sted. Der er ikke voldsomme højdeforskelle i området, men det går generelt nedad mod nord, på vej ud til havet.

Det betyder at jeg sandsynligvis skal padle mod strømmen mere end normalt. Derfor har jeg undersøgt ‘canoe poling’ teknikker  hvor jeg bruger en stang på 3,5 m til at skubbe mig op ad strømmen.

Udstyr

Der mangler egentlig ikke noget udstyr, men jeg har alligevel opdateret rundt omkring med f.eks. vandrensning og myggespray til Milton.

Det jeg tager med:

  • Telt: Hilleberg Akto
  • Tarp: Hilleberg Tarp 10 XP
  • Liggeunderlag: 1/2 fjällräven ground sheet og Exped oppusteligt
  • Sovepose: Asivik sommersovepose, hundesovepose.
  • Hovedpude:
  • Madlavning: titanium kedel, Trangia pande, Vargo titanium bålsted, primus mini gasbrænder.
  • Sawyer squeeze vandfilter.
  • Gränsfors Bruk økse, Silky foldesav, Fällkniven F1 dolk, Hestra arbejdshandsker, ildstål.
  • Nova Craft 15′ tufstuff Prospector, Werner Bandit paddel, Bending Branches beavertail paddel, Palm svømmevest, La Sportiva kanostøvler, Sealskinz vandtætte sokker. 60 l kanotønde med seletøj, 110 l ortlieb kano drybag, 40 l kano drybag rygsæk.
  • Lundhags Professional støvler, Klättermusen jakke, Lundhags makke bukser, Fjällräven skjorte, Patagonia regnbukser, Fjällräven uldsweater, Patagonia fleece vest.
  • Sandberg 20.000 mAh powerbank
  • garmin inreach nødsender
  • og meget andet…

Den komplette pakkeliste:


Udgivet

i

, , ,

af

Tags: